De e-sigaret een minder schadelijk alternatief voor de verstokte roker

De e-sigaret: een minder schadelijk alternatief voor de verstokte roker

Stoppen met roken is een van de lastigste dingen die er is. Veel zware rokers, of ze nu shag roken of kant en klare sigaretten, kunnen hierover meepraten. Vaak worden er meerdere stoppogingen gedaan en kost het de verstokte roker veel bloed, zweet en tranen om het roken af te zweren. Een efficiƫnte manier om het stoppen gemakkelijker te maken, is overgaan op het gebruik van een e-sigaret. E-sigaretten, ofwel elektronische sigaretten, hebben namelijk enkele eigenschappen en voordelen die al veel mensen van de shag en/of sigaretten heeft afgeholpen. Maar wat maakt elektronisch roken, ook wel dampen genoemd, nu zo aantrekkelijk? Welke voordelen hebben e-sigaretten te bieden?

In je eigen tempo afbouwen

Als een van de belangrijkste voordelen van de e-sigaret bij het stoppen met roken, noemen de gebruikers de mogelijkheid om via dampen geleidelijk af te bouwen. Wie elektronisch rookt, kan zelf de hoeveelheid nicotine bepalen die in de elektronische sigaret wordt gebruikt. Door periodiek de toevoer van nicotine te verminderen, kun je als verslaafde roker je nicotinebehoefte geleidelijk afbouwen. Het grote voordeel hiervan is natuurlijk dat de lichamelijke en geestelijke ontwenningsverschijnselen beperkt kunnen worden.

Geld apart leggen als stimulans

Overgaan op dampen via elektrische sigaretten is ook financieel aantrekkelijk. Traditionele rokers van shag en sigaretten voelen de prijsstijgingen van de afgelopen jaren flink in hun portemonnee. Roken is in de afgelopen twee decennia een erg dure hobby geworden. Door over te stappen op elektronisch roken, kun je een flinke hoeveelheid geld uitsparen. Door dit tijdens het afbouwen apart te leggen, stimuleer je jezelf extra om vol te houden. Beloon jezelf eens per twee weken met een leuk cadeau, dat je natuurlijk betaalt van het uitgespaarde geld.

Minder schadelijk door het ontbreken van teer

Onderzoeken van erkende instituten, zoals het Trimbos Instituut en gezondheidsorganisaties, zijn het er niet over eens of elektronisch roken daadwerkelijk helpt bij het stoppen met traditionele rookwaar. Bepaalde onderzoeken geven aan de e-sigaret wel een efficiƫnt stopmiddel is, andere onderzoeken betwijfelen dit. Toch is de overgrote meerderheid van de wetenschap duidelijk: de e-sigaret is een pak minder schadelijk dan een normale sigaret.

Los van deze onderzoeken gaast het erom wat voor jou werkt. Als je door elektronisch roken kunt afbouwen, is dat voor jou de manier. Sowieso is dampen door e-liquids te gebruiken minder schadelijk dan gewone sigarettenrook inhaleren. Je krijgt namelijk veel minder schadelijke stoffen binnen als je kiest voor elektrisch roken. In e-liquids zit bijvoorbeeld geen teer, terwijl je ook geen koolmonoxide binnenkrijgt. Zowel teer als koolmonoxide zijn zwaar giftig en erg slecht voor je gezondheid. Dit betekent niet dat elektrisch roken helemaal schadevrij is. Via de e-liquids komen natuurlijk wel stoffen als nicotine, propyleenglycol en glycerol via je longen je lichaam in. Maar als deze aanpak bij jou leidt tot afbouwen en/of stoppen van het gebruik van tabak, boek je altijd gezondheidswinst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *