Nadelen van roken

De nadelen van roken voor je gebit

Dat roken nou niet helemaal het beste is voor je gezondheid is inmiddels wel bekend. Maar ook voor je gebit is roken erg slecht. Je krijgt bijvoorbeeld aanslag op je tanden & tandvlees, maar ook verkleuring van de tanden is eerder regelmaat dan uitzondering met slecht adem tot gevolg. Op lange termijn is mondkanker of een tandvleesaandoening ook goed mogelijk.

Tandvleesontsteking door roken

Bij de die-hard rokers zal er veel nicotine uit de tabaksrook doorkomen tot het tandvlees. Hierdoor worden bloedvaten in het tandvlees vernauwd ene de bloedvaten zijn minder snel toegankelijk voor het afweersysteem. Hierdoor kunnen minder afweercellen via de bloedvaten naar het tandplak gaan. Ook zorgt roken voor een lagere productie van speeksel. Dit heeft gevolgen voor de afweerstoffen in de mondholte. Zo zijn er goede aanwijzingen dat er door rook een andere samenstelling is van tandplak. Bij rokers ligt het aantal bacteriën namelijk vele malen hoger met een risico van parodontitis als gevolg.

Roken en een implantaat

Een implantaat is eigenlijk een ‘kunstwortel’ die in de kaak wordt gezet. Wanneer de wortel is vastgegroeid kan er een kroon, een brug of prothese op worden gezet. Bij rokers verloopt de genezing vaak minder soepel. Ook is de kans dat het implantaat niet goed vastgroeid in het kaakbot bijna 3 keer groter.

Verkleuring van tanden

Roken kan tot een verkleuring leiden van tanden, kiezen en andere vulmaterialen. De aanslag kun je vergelijken met thee. Alleen is rookaanslag veel lastiger te verwijderen. Ook met tanden bleken heeft het een nadelig effect. Vooral in de periode na het bleken.

Stoppen? Of neem deze tips!

  • Stoppen is natuurlijk het beste maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De schade die in het gebit kunnen ontstaan zijn misschien een extra reden. Maar misschien heb je ook wat aan onderstaand tips om in iedere geval een betere adem te hebben en goed mondverzorging.
  • Zorg ervoor dat je minimaal 2 keer en het liefste 3 keer per dag je tanden poetst.
  • Stoker 1 keer per dag tussen je tanden met een driehoekige tandenstoker. Laat de platte kant rusten op het tandvlees (boven naar boven wijzend, beneden naar beneden wijzend).
  • Heb je een vreemd smaakje in je mond, dan heb je ongetwijfeld ook een slechte adem. Tijd om hier wat aan te doen.
  • Let op je voeding. Vaak is dat een oorzaak voor een slechte adem. Denk aan knoflook, uien, bepaalde vis, vlees en zuivel. Ook producten uit de frituur zorgen voor een slechte adem.
  • Beperk suiker. Bacteriën vermenigvuldigen zich in een een suikerrijke omgeving.
  • Neem dan bijvoorbeeld suikervrije kauwgum en geen pepermunt. Pepermunt bestaat namelijk voor het grootste gedeelte uit suiker.
  • Zorg voor een goede vochtinname. Drink regelmatig water. Zo zuiver je je mond. Gebruik natuurlijk geen frisdrank 😉
  • Poets of schraap je tong schoon. Hierop zitten vaak vele bacteriën.
  • Spoel je mond met mondwater. Ook zo blijft je gebit en mond beter schoon.

Op deze manier heb je een iets schonere mond. Elk steentje draagt bij. Kijk welke mogelijkheden het beste bij jou passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *